La Brogne BIO Brune – piwo belgijskie

BioDark Strong AleKlasztorne
piwo-belgijskie-brogne-3
19/01/2016 / By / Post a Comment

Charakter i smak "La Brogne BIO Brune - piwo belgijskie"

Certyfikowane belgijskie piwo organiczne, rzemieślnicze, w konwencji klasztornego dubbel’a. Do jego warzenia używa się bogatej w wapń wody z własnego ujęcia, o której niegdyś mówiono, że czyni lecznicze cuda. Wybór słodu i chmielu są pochodzenia ekologicznego.

Kremowa piana przykrywa ciemnobrązowy napój, w którym tańczą nieodfiltrowane drobinki. Bukiet oddaje nuty karmelowych i prażonych słodów – szczególnie zaznaczony jest tu aromat kawowy. W teksturze lekkie i niezalegające. Profil smakowy La Brogne BIO Brune jest wyjątkowy jak na swój styl; piwo to jest nieco wytrawne, gdyż słodowość niesie z sobą przede wszystkim orzechowy posmak, ale doszukać się również w nim można tonów kawowych, czekoladowych i karmelowych. Ogólnie, jest delikatne, nieco wytrawne, o łagodnej goryczce, ułożone w subtelnie owocowych konturach.

Ciekawostki

Według oficjalnego pisma z 986 roku, warzenie piwa w klasztorze Abbaye de Brogne miało miejsce już w X wieku i zapewne gdyby nie różne wojenne zawieruchy, tradycja ta byłaby nieprzerwanie kontynuowana do dziś. Piwo La Brogne ponownie zaczęto warzyć w 1982 roku, kiedy to lokalny piwowar postanowił je wskrzesić. Browar w następnych latach przeszedł w kolejne ręce aż wreszcie został wykupiony przez mistrza belgijskiego browarnictwa, który w roku 2013 doprowadził do przeniesienia warzelni z powrotem do klasztornych murów. Dziś gama piw La Brogne powstaje w sali zwanej “Salą Pielgrzymów” – symboliczny to powrót do źródeł dla piwa, które przeszło tak daleką drogę. La Brogne BIO Brune zostało po raz pierwszy uwarzone w 2015 roku i jest kolejnym kamieniem milowym w historii rozwoju tego browaru.

Jak podawać?

Przelewać ciągłym i pewnym ruchem. Zostawić 3 cm osadu w butelce. Można go dodać do szklanki aby zamglić piwo, można też wypić oddzielnie, ale najciekawiej jest spróbować piwa najpierw klarownego, a potem zamglonego. Idealna temp. podania: 6-10°C.

piwo-belgijskie-brogne-1

Podobne piwa

  • Binchoise Brune
  • Maredsous 8 Brune

Pasuje do

  • Gulaszów i jako ich składnik, np. do zamarynowania mięsa
  • Serów, szczególnie kozich
  • Czekoladowych deserów

Browar

Abbaye de Brogne
Kraj: Belgia
Strona 

Fermentacja

Górna, naturalnie refermentowane w butelce

Styl

Belgian Dark Ale. Ekologiczne.

Składniki

  • Słód jęczmienny
  • Cukier
  • Drożdże
  • Chmiel
  • Alkohol (7,5%)

Dost. formaty

  • 33Cl, 75Cl
  • 20L Keg

Oceny w rankingach

Chcesz spróbować belgijskiego piwa?

Dowiedz się więcej o naszej ofercie i pakietach.

Dostarczamy do klientów indywidualnych i firm!

You Might Also Enjoy Reading

feat-labrogne
La Brogne BIO Blonde – piwo belgijskie
14/08/2015
Szukam czegoś szczególnego

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Tematy & Piwa
Chcę być na bieżąco

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close