Dobra zupka: coś, co misie lubią najbardziej

*EdukacjaSaison
soup-beer
06/11/2015 / By / Post a Comment
biere-des-ours-binchoise

Cóż nas lepiej rozgrzeje w te długie, jesienne wieczory od gorącej, krzepiącej zupy? Od dziś będziemy przybliżać Wam ciekawe przepisy kulinarne, pasujące do pory roku, świąt i innych nadchodzących okazji… i jednocześnie takie, których bazą są belgijskie piwa. Piwa, a szczególnie te belgijskie, można nie tylko łączyć z potrawami, ale również używać ich jako składników!

Poznajmy więc teraz oryginalny przepis na jesienną zupę, która będzie przygotowana na podstawie piwa miodowego: Biere de Ours z browaru La Binchoise lub Barbar Blonde (jasne) z browaru Lefrevre.

Oba te piwa, Biere des Ours i Barbar Blonde, dostępne są w sprzedaży hurtowej i detalicznej na stronie www.belgianbeer.pl

Składniki (dla 4-6 osób)

  • 600 g marchwi
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 5 g masła
  • 2 butelki 330 ml piwa Bière des Ours lub Barbar Blonde
  • 250 ml wody
  • kostka warzywna
  • sól, pieprz
  • 150 g koziego sera o kremowej konsystencji
barbar-beer

Sposób przygotowania:

  1. W garnku, na maśle zeszklić cebulę z kminkiem
  2. Dodać 100 ml piwa miodowego i podsmażać aż się delikatnie skarmelizuje
  3. Dolać wodę, kostkę warzywną, resztę piwa (pozostawić  150 ml na później), dodać marchewkę pociętą na plasterki
  4. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-8 min.
  5. Po zagotowaniu, doprawić zupę i zmiksować. Teraz można dodać resztę piwa.
  6. Zupę podać na gorąco z garstką koziego sera na wierzchu.
piwo-saison-st-feuillien

Najlepiej popijać zupę z piwem typu Saison

(Saint-Feuillien, Saison Silly)

You Might Also Enjoy Reading

feat-discover
Dlaczego belgijskie piwa?
15/08/2015
feat-labrogne
La Brogne BIO Blonde – piwo belgijskie
14/08/2015
feat-3monts
3 Monts – piwo francuskie
14/08/2015
Szukam czegoś szczególnego

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Tematy & Piwa
Chcę być na bieżąco

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close